Ni haa, mintak perhatian sikit. Sesape yang tak boleh bace post aku neh sebab dilindung oleh iklan nuffnang tuh boleh press CTRL key di ikuti + atau - key untuk zoom in atau zoom out.
Thank You For Visiting My Blog.....................Please do not hesitate to leave your comment or be as follower....................... And please leave your URL/Link, so that I can visit your blog back..................

Tuesday, February 2, 2010

MILO LAZAT KERANA CAMPURAN LEMAK CACING!!

Aku membaca blog daripada seoang hamba Allah yang tidak dikenali. Katanya seorang pegawai jabatan ....telah membuat serbuan di syarikat membuat makanan, tidak dinyatakan bila dan tidak dinamakan nama dan tempat beroperasi kilang tersebut. 
Hasil serbuan itu mendapati bahawa antara bahan campuran minuman tersebut adalah sejenis cacing yang telah diproses. Kalau nak bukti pemberi maklumat tersebut mencadangkan supaya kita membuat ujikaji dengan mencampurkan milo dan gula sahaja...setelah hasil kajian didapati milo tersebut mengandungi  lemak atau minyak dan berbau hanyir...lemak itu adalah daripada cacing....betulka? Pegawai yang bertugas telah menghantar laporan hasil siasatan kepada pihak berkuasa, namun laporan itu telah di 'zip' oleh pihak tertentu atas sebab boleh merugikan pihak tertentu 'orang besar'. ..
kod E110 adalah untuk bahan daripada cacing  

Orang muo memang sangat menggemari minuman milo ais. Boleh dikatakan setiap hari orang muo minum milo ais nuffnang...hi hi. 
Harapan orang muo selepas serbuan itu, pihak berwajib telah memastikan pengusaha berkenaan tidak lagi menggunakan cacing sebagai bahan campuran dalam pembuatan milo
Orang muo berpegang kepada jaminan HALAL Jabatan Agama Islam Malaysia. Selagi tiada warta mengatakan milo haram dimakan atau diminum bermakna milo masih lagi halal. Lagipun belum ada seorang ulama atau ahli ilmiah Islam mengatakan milo haram.

Sekiranya benar apa yang diperkatakan dalam email tersebut ,maka pihak jabatan berkenaan kena tanggung segala dosa dan halal haram kita ...he he...ambil jalan senang ye...
Sebenarnya banyak jenis makanan yang kita makan termasuk dalam senarai  kategori haram kalau ikut sumber-sumber tidak sahih daripada individu, ngo dan badan jamaah tertentu. Masalahnya pihak berwajib tidak memberikan respon atas laporan atau dakwaaan tersebut. 
 
 Erm...sedapnya cacing nieh..
Justeru, sebagai pengguna kita perlu berhati-hati memilih makanan dan barangan kegunaan seharian supaya kita sentiasa mendapat sumber yang halal dan harus dipakai. Apapon kita tidak harus mempercayai berita ini bulat-bulat kerana ianya belum pasti lagi kesahihannya. Kalau ianya betul, sudah tentu berita ini akan disebarkan kepada orang ramai oleh media-media kerajaan dan para ulamak. Jika masih tiada maklumat yang sahih tentang berita ini, maknanya minuman Milo ini masih boleh diminum tanpa rasa was-was.
[Jika ada pembaca yang mempunyai bukti kebenaran tentang bahan campuran itu, anda wajib menyampaikannya kepada semua orang Islam.]




update 6/1/2011 : segala maklumat yang tertera dalam post milo dan cacing ini adalah setakat Februari 2010 sahaja.



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

7 kritikan..!!:

Anonymous said...

bapak pengotor! dah aku suka minum milo... patut la benak semacam... mcm cacing rupanya....eeeewwwwwwwwwwww................ xnk minum milo dah...

salihamidzic said...

ko tu mmg dah benak kot..jgn cepat mempercayai khabar angin tanpa usul siasat..

Petr Ikhwan said...

oi babun..aku tak cakap pon benda ni betul..ko tak paham ke aku tulis kat situ kalau sape ade bukti tolong perbetulkan..bengap

Anonymous said...

http://zulfikarhazri.blogspot.com/2011/05/fitnah-dalam-industri-makanan-dan-halal.html

VOIƐ™ said...

kau dah teliti ke berita ni...jgn main2 post je..kalau benda ni fitnah, ko pun kena dosanya...baik ko cek soalan-jawapan dari Jakim dlu la...

Anonymous said...

cacing x haram mengikut islam....

Muhammad Fauzi said...

Apalah cetek agama,cacing dah tentu lah haram dimakan menurut Islam,kafir betul,cacing tergolong dalam golongan Al-Khabisat yakni keji.Renungkan.

Link Exchange


|KeRpLuNk!| Corporation © 2008. Sponsored by: Petr Ikhwan | A7X | Petr Ikhwan. Thanks to blogger templates