Ni haa, mintak perhatian sikit. Sesape yang tak boleh bace post aku neh sebab dilindung oleh iklan nuffnang tuh boleh press CTRL key di ikuti + atau - key untuk zoom in atau zoom out.
Thank You For Visiting My Blog.....................Please do not hesitate to leave your comment or be as follower....................... And please leave your URL/Link, so that I can visit your blog back..................

Monday, November 29, 2010

Jumlah Kutipan Filem 2 Alam

Pernah dengar diwar-warkan tayangan hari pertama 2 alam mencecah RM2juta ringgit, mana mungkin tidak mustahil boleh memperolehi kutipan sebanyak itu, tetapi segala-galanya menjadi mustahil apabila tayangan 2 Alam di tayangkan serentak bersama filem unggul Harry Potter, semestinya ramai pengunjung pawagam lebih berminat filem sedemikian, sewaktu gua bersama rakan pergi ke sebuah pawagam untuk menonton Harry Potter, dan sempat bertanya kepada seorang cashier "masih ada kerusi kosong ke untuk tayangan 2 Alam?" cashier itu dengan cepat menjawab "2 orang je yang tengok bang, banyak lagi kosong", sedangkan waktu tayangan 10minit lagi bermula, Kenapa tiada orang nak tengok?

Gua pun taknak tengok dengan alasan terlalu bengang dengan promosi yang membanggakan filem ini di akhbar-akhbar harian.

Boleh ke untuk mencapai RM40Juta? Mungkin boleh jika tayangan ini berlanjutan setiap hari sehingga 100tahun. disini terdapat jumlah kutipan 2 Alam yang dikeluarkan Finas untuk tayangan 5 hari.



Kutipan 2 Alam
Klik image untuk besarkan


Untuk rekod kutipan minggu pertama filem ini ialah RM 230 000 sahaja. Tak sampai pun sasaran RM 2 juta. Kalau minggu pertama dah banyak ini ada harapan tak nak dapat RM 40 juta ?


Sebenarnya ramai yang tidak suka dengan cara Dr Rozmey  yang 'keterlaluan' mempromosikan filem ini. Sasaran kutipan pula tidak masuk akal sehingga RM 40 juta. Filem Malaysia pun paling tinggi pun RM 7.66 juta (Adnan Sempit)   


Bukan itu sahaja, ramai yang kecewa dengan mutu filem ini. Ada yang mendakwa penceritaan filem ini melemaskan, bercitarasa buruk dan dakwahnya tidak kesampaian sehingga meletakkan taraf filem sama seperi cerekarama.




Secara peribadi, sebagai orang baru dalam industri ini, Dr Rozmey perlu lebih realistik dan down to earth. Orang lama dalam industri ini seperti Datuk Yusuf Haslam tak pernah pun mencapai kutipan filem  sehingga  RM 10 juta ini kan pula orang baru.


Selain itu promosi 'keterlaluan' bukanlah jalan terbaik mempromosikan filem. Ramai yang akan meluat di buatnya nanti. Sebagai akibatnya, lihatlah sekarang ini banyak Facebook Fan Club membenci Dr Rozmey diwujudkan.


Apa pun, kita tunggu apa kata Dr. Rozmey tentang kutipan filem 2 Alam nie. Tak sabar la pulak nak tunggu statement dia...




Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Link Exchange


|KeRpLuNk!| Corporation © 2008. Sponsored by: Petr Ikhwan | A7X | Petr Ikhwan. Thanks to blogger templates