Ni haa, mintak perhatian sikit. Sesape yang tak boleh bace post aku neh sebab dilindung oleh iklan nuffnang tuh boleh press CTRL key di ikuti + atau - key untuk zoom in atau zoom out.
Thank You For Visiting My Blog.....................Please do not hesitate to leave your comment or be as follower....................... And please leave your URL/Link, so that I can visit your blog back..................

Thursday, April 28, 2011

Rahsia Nak Dapat 50% Diskaun Di Pizza Hut!

Semalam aku ada perasan iklan neh kat tv. Kelakar gak iklan dia. Ada sorang mamat tue dok ketuk2 cermin restoran pizzahut bila nampak member dia makan dalam tue. Sangka member berdua [yg kat dalam restoran tue] cuma dia sorang je so dorang berdua pun pelawa lah dia join sekali makan2 kat pizzahut bersama dorang. Alih2.. ramai pula yang sembunyi kat belakang. Hehehe..


Mula2 ketika aku tengok iklan neh aku agak tertarik tau. Aku neh suka makan pizzahut. Maaflah ye aku tak boikot pun pizzahut macam aku boikot mcdonald dan cococola. Pizzahut dan kfc neh memang aku makan. Kalau kat tempat aku ada radixfc insya-Allah kfc aku tinggalkan. Tapi pizzahut, mungkin tunggu alternatif ciptaan orang islam malaysia lah jawabnya. Hehehe..


Kat tv dia promosi ada 50% discount dari isnin sampai lah jumaat. Memang menarik. Tapi macam biasa aku mesti nak kaji dulu. Benda neh betul ke tidak. Aku dapati memang betul tapi kurang tepat lah. Lihat gambar di bawah ini ;






Nampak tak benda yang aku anak panahkan tue? Maksudnya disini ialah ;


1. Hanya untuk satu makanan je yang 0ff 50% tue. Kalau ko beli 3 jenis, satu je lah yang discount. Bagi nak nampak best, ko beli je lah satu barang. Member ko yang lain beli yang lain pula. Hehehe.


2. Pizza kecik. Arhh tak best lah macam tue. Aku sekali ngap aje dah habis beb. Hehehe. Tapi takpe. Dia cuma cakap 1 orang boleh beli 1 barang dengan harga 50% discount je. Tapi dia tak cakap cuma boleh sekali kan? Maksudnya kat sini, kalau pukul 10 aku beli 1 then kol 2 aku datang lagi beli lagi. Hehehe. Takan lah dia perasan customer dia yang ramai2 tue. Betul tak? 


3. Limited offer. Sabtu ahad tak termasuk. Takpelah. Okey gak promosi neh bagi aku. Not bad. Kalau korang nak tahu apa makanan yang ada offer selain dari di atas, klik sini. Nak order online tue aku tak pasti boleh ke tidak. Tak pastilah kalau promosi neh termasuk sekali ke tidak. Check sendiri di sini.




Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Tuesday, April 26, 2011

Gambar Seksi Terbaru Dari Manga Online.



Ni aku tunjuk gambar sensored Putri Najwa ni kat korang, japgi ada pulak orang nak nak zoom gambar ni kan? Tak payahla.. Dah cukup besar dah aku buat tuh. Kalau tak tak zoom pon mesti search Google kan? Betoi dak, betoi dak? kah kah kah. Tak pon mesti korang akan klik sini. Korang jangan..penat-penat aku sensored gambar tuh. Kah kah kah.

Untuk huraian lanjut, sila ke sini >> SozCyili




Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Monday, April 25, 2011

Abenteuer - Abinchova [LYRICS]



Lagu ni memang best! Kalaula aku dapat faham bahasa Jerman. Lirik sangat kreatif dan cantik! Aku dah translate guna google!

**************************************************************

Hört mal alle her! Schaut was ich gefunden hab! 
Es ist eine Karte, alt und verbleicht
 Trag sie in der Brust
 Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit? 

Trag sie in der Brust,
Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit? 

Pack deine Sachen und lass uns gehen 
Von diesem Ort, auf Wiedersehen! 
Hinaus in die Welt, führt uns der Weg,
Ein Hoch auf das was vor uns liegt! 
Ein Abenteuer wollen wir erleben
 Schätze finden, Leider singen
 Vielleicht schaut die grosse Liebe vorbei,
Hauptsache glücklich, Hauptsache frei!

Hört mal alle her! Schaut was ich gefunden hab! 
Es ist eine Karte, alt und verbleicht
Trag sie in der Brust
 Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit? 

Trag sie in der Brust
Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit?

Abenteuer, komm und nimm mich mit 
Reisse die Trauer aus dieser Geschicht...

Reisse die Trauer aus dieser Geschicht...

Hört mal alle her! Schaut was ich gefunden hab! 
Es ist eine Karte, alt und verbleicht
Trag sie in der Brust
 Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit? 

Trag sie in der Brust
 Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit?

Pack deine Sachen und lass uns gehen
Von diesem Ort, auf Wiedersehen! 
Hinaus in die Welt, führt uns der Weg 
Ein Hoch auf das was vor uns liegt! 
Ein Abenteuer wollen wir erleben,
Schätze finden, Lieder singen 
Vielleicht, schaut die grosse Liebe vorbei, hauptsache glücklich, Hauptsache frei!

Hört mal alle her! Schaut was ich gefunden hab! 
Es ist eine Karte, alt und verbleicht
Trag sie in der Brust,
Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit? 

Trag sie in der Brust
 Dort wo der Wille schlägt 
X markiert den Punkt, seid ihr bereit? 




Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Sunday, April 24, 2011

Page 'Cina Memang Babi' Di Facebook.

Tengah dok facebooking tadi, ternampak satu page Cina Memang Babi kat home wall aku. Celaka betol lepa ni. Tak habeh2 dengan kepala hotak racist. Orang yang tak pi sekolah ja yang racist tak tentu pasai.



So, kepada yang belum join page ni, jom join ramai-ramai kat sini dan report page ini kepada facebook admin. Cukup-cukup dok kutuk2 orang ni. Konon nak bela agama/bangsa tapi sebaliknya yang berlaku..



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Saturday, April 23, 2011

Menipu Di Twitter

Malam tadi seperti biasa la aku mengonlinekan diri. Rutin seharian aku bila online ni ada tertib-tertibnya. First Facebook >> Twitter >> YahooMail >> Blog >> Dan Macam-macam Lagi... Macam-macam lagi tu luas aspek dia. Terpulang pada hangpa la nak pikiaq apa. Kah3..

So, disebabkan Facebook semakin boring sejak belakangan ni, mostly aku habiskan masa aku kat Twitter la. TIme aku online kat Twitter tu, aku search la pasal tag #MaharajaLawak. Bukan apa, aku tak dak astro nak tengok Maharaja Lawak tu. Guna Twitter boleh gak dapat live update dari orang yang dok tweet2 tu.

So, masa dok baca satu-persatu tweet tu terjumpak la satu tweet ni. Tweet untuk menipu orang. hangpa taw kan Says.my? Says.my ni satu website pengiklanan yang membayar kita 20 sen dengan setiap klik. So, mamat sorang kat twitter ni terer! Nak taw terer tak terer hangpa tengok kat sini.




Kat situ dengan jelas sekali mamat ni cakap "Live Streaming" Maharaja Lawak beserta dengan link dia sekali.   Tapi, tengok tweet-tweet yang seterusnya.


Aku pon dah tengok link tu rasa macam nak klik gak. Ye ar, time tu pon aku tengah search gak kat Google pasal link untuk stream Maharaja Lawak tuh. So, dah tengok tweet ni ibarat pucuk dicita ulam mendatang lah kan? Tapi tengok link tu terus spoil mood aku. Kureng betol mamat ni. Dekat tweet tu dia post link tu untuk Maharaja Lawak punya live streaming. Aku pon tweet lah dia balik dengan kata-kata 'perangsang'..


Dahtuu, tak maw mengaku pulakk baq hang. Hangpa baca tweet dia kat atas tuh. Macam haram! Memang la dia tak cakap yang tu link Maharaja Lawak. Tapi dia ada cakap, Live Streaming dan LINK. So, maw tak maw mesti ada gak kan orang klik link tu pasal nak tengok live streaming Maharaja Lawak walaupon dia tak cakap yang tu link Maharaja Lawak. Kalau hangpa pon la yang tengok tweet tu mesti klik kan? Adoiii..Dahtu takmaw mengaku pulak! Heqan2...Dahtu, apa function hang letak link tu kat tweet hang nak tanya mai?





Hmmm, ok la. Aku sorang ja tertipu. Pastu masuk beringgit-ringgit dalam poket hang. Seronok tak kira la hang noo..? Halal haram belakang kira la. Peduli apa, betoi dak? Dia punya link, mampoih pi kat dia la nak tipu kat apa ka kan? Hangpa (termasuk aku) toksah dok buat kalot la. Kah kah kah! Tak pa la, aku tak heqan sangat pon, hang nak cari duit cara ni biaq kat hang la. Nak kata tak habaq, aku dah habaq dah kat dia.

Bukan nak kata dengki, tapi heqann, dalam blog sembang bukan men alim ulamak lagi. Tapi bab ni, menipu pulak. Haihh. Dah, maleh nak cakap banyak, aku pon bukannya perfect sangat pon. Cuma nak bagi nasihat ja. Nak cari duit pon agak-agak la, jangan sampai ghairah sangat sampai nak kencing orang nooo? Chow!





Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Tuesday, April 19, 2011

Orang Hilang : Intan Najihah Binti Junniy


Orang Hilang :  Intan Najihah Binti Junniy
KLIK GAMBAR


Intan Najihah adalah pelajar tingkatan 2 Sekolah Menengah Meru, Klang dan telah hilang sejak 5 hari yang lalu.
Pada sesiapa yang mempunyai maklumat, sila hubungi balai polis yang berhampiran atau pun bapanya, En. Junniy - 019 367 9499 atau 017 310 9973.



Sila sebarkan!



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Monday, April 18, 2011

Lihatlah Wajah Orang Yang Kita Sayang Ketika Tidur...



Hikmah Melihat Muka Orang Yang Kita Sayang Sedang Tidur....

Melihat orang yang kita sayang pada saat dia tidur... .. Renungkan/lihatlah betapa sayangnya kita pada mereka... ..

Pernahkah anda menatap orang-orang yang anda sayang saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap mereka saat sedang tidur.

Saat itu yang tampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.

Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur.

Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya. Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ... Lihatlah ibu anda... . Hmm... kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu... Ayah, Ibu, Suami, Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya...

Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu.

Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya. Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini". Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah Tak lain adalah KITA... ..

Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... "


ummulkasturi



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Thursday, April 14, 2011

[PANAS] Rahsia Menghilangkan Kelaparan!

Penah dak hangpa rasa lapaq sampai tahap nak makan segala benda yang ada kat depan hangpa? Orang panggil benda ni nom nom nom, tak pon hungerlings!

Kalau hangpa penah rasa lapaq sampai tahap ni, ni ada satu cara untuk membasmi segala kelaparan yang ada dalam perut hangpa tuh. Macammana cara dia hangpa tunggu sat satgi aku tunjuk kat hangpa.

Lepas ni hangpa boleh la bagitaw kat kawan-kawan kata hangpa dah jumpak dah ubat universal untuk merawat penyakit lapaq tuh.

Haaa, hangpa try tengok kat sini cara dia. Lepas hangpa try konfem tak rasa lapaq dah selagi mana hangpa dok kelebek menatang tu.

Ce tengok, ce tengok!



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

nk carik kerja kosong??




Haaa,sapa2 yg masih bergelar penganggur,masih mengharap kt duit mak pak mereka,ape kate ampa suma ikhtiar mencari pekerjaan di blog aku nih..cuma klik link ini..aku sekadar menolong sapa2 yg msih xdak keja ja..sian kt ampa naa..terima kasih..



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Wednesday, April 13, 2011

Laman Web MalaysiaKini Diserang DDOS





malaysiakini
malaysiakini dihack

Laman web isu semasa dan politik yang terkenal masa kini telah diserang DDOS (Denial- Of-Service Attack), Serangan tersebut berlaku Jam 11 pagi (12.4.2011) dan menyebabkan semua pelayan (servers) Malaysiakini yang dihoskan oleh TM Brickfield dan Jaring gagal berfungsi serentak dan menyebabkan ia tidak boleh diakses oleh pembaca.

Buat masa ini MalaysiaKini meletakkan artikel-artikel mereka di Facebook Rasmi mereka pada bahagian NOTE, pembaca bolehlah ke Facebook MalaysiaKini untuk mendapatkan kemas kini mereka.

Ada sesetengah blog mendakwa perbuatan ini dilakukan oleh sebuah parti politik untuk melumpuhkan pihak-pihak tertentu semasa Pilihan Raya Sarawak nanti.




Facebook MalaysiaKini

Link Sementara MalaysiaKini (Cached)

Facebook MalaysiaKini (BM)

Ke nak baca kat website neh?



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Bapa Penyanyi Francisca Peter Di Jumpai Mati (Meninggal Dunia Dalam Agama Islam)

Dari blog Bicara Abu Nawas



KUALA TERENGGANU 12 April – Bapa penyanyi popular sekitar era 80-an Francisca Peter, ditemui mati di rumah sewanya di Taman Seri Dungun malam tadi.


Mayat Lucian Gaberial Peter atau nama Islamnya Muhammad Gaberial Peter Abdullah, 78, ditemui dalam keadaan tertiarap dalam rumah sewanya itu oleh seorang rakan anaknya pada pukul 10.30 malam.

Rakan anaknya itu dikatakan pergi ke rumah Muhammad Gaberial Peter yang pernah bekerja sebagai wartawan akhbar New Straits Times sekitar tahun 70-an itu setelah diminta berbuat demikian oleh seorang daripada anak Muhammad Gaberial Peter.

Ketua Polis Daerah Dungun, Supt Dahlan Mohd Noor yang dihubungi mengesahkan kejadian itu dan mengklasifikasikannya sebagai mati mengejut.

Sementara itu, Pegawai Agama daerah Adnan Mohamad mengesahkan Muhammad Gaberial memeluk Islam sejak tahun 2007.

Mayat Muhammad Gaberial dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sura Tengah kira-kira pukul 2.30 petang ini.



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Tuesday, April 12, 2011

RM 1000 Dengan Hanya Facebook Dan Twitter

Tidak mustahil nak dapat RM1000/sehari tetapi jika aku cakap kat hangpa aku pon boleh dapat hangpa pecaya dak? Bagi aku ianya tak mustahil. Pasaipa? Haaa, baca ni bebaik..

Sempena menyambut ulangtahun ketiga Says.My dan RM1000 menanti hangpa setiap hari! Awat? Pasaipa hangpa kena rebut RM1000 ni? Macam ni aku nak habaq. Dalam masa 30 hari kempen ni, hampa try pikiaq takkan satu tikam pon tak kena kan? Kalau tak dapat RM1000, boleh dapat lagi hadiah lain macam iPhone4, MacbookAir, tiket pi Korea dan macam-macam lagi. Tengok step kat bawah:

1) Register sini.
2) Kongsi link yang dia bagi macam kat sini dan sini.
3) Kongsi link tu kat facebook atau twitter.

Senang dan mudah kan? Join says.my 3rd birthday dan menang RM1000 dan pelbagai hadiah lain lagi. Aku cakap memang hangpa tak pecaya. Hangpa tengok gambaq kat bawah ni sebagai bukti.


Klik gambaq kalau nak tengok..



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Monday, April 11, 2011

[SERAM] Movie Ini Bakal Membuatkan Korang Menjerit Dan Melompat Dari Tempat Duduk Korang!

Tengah dok bertanya khabar Pak Cik Google tadi terjumpak pulak satu ads tentang satu movie yang akan ditayangkan tak lama lagi. Katanya movie ini tersangatla SERAM! 

Kalau korang nie peminat movie2 yang horror dan seram ni, inilah masanya! Tak lama lagi akan menyerang pawagam di seluruh dunia, dan semestinyalah Malaysia kan..keh3.

Nak tahu apa tajuk movie ni dan bila akan ditayangkan? Haa, klik sini ataupon gambar kat bawah ni. Kalau korang dah biasa tengok movie ni mesti korang dah tahu bila korang tengok gambar kat bawah ni kan? ..Hehe


p/s Mintak perhatian, link kat atas tu bukan untuk prank korang yer macam link Lisa Surihani tersungkur tu. Itu link betul-betul punya. Terbaik dari ladang! Aku tak nak la kasi korang tengok Lisa Surihani tersungkur. Takut korang tak sanggup pulak..Tapi kalau nak tengok jugak Lisa Surihani tersungkur nak wat gano kan? Haa, klik gambar kat bawah nih kalau gatai pungkoq sangat nak tengok! Kah3..

"jangan la bagitahu orang saye jatuh tersungkur..malu taw..rahsia ek rahsia? saaaayangg korang..Muahx3!" (Lisa Surihani, 2011)


simbol apa ni?? [klik sini]



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Friday, April 8, 2011

AWAS! Sesuatu Yang Mendebarkan Akan Terjadi Di Malaysia Bulan Ini!



Sesuatu yang mendebarkan akan terjadi sepanjang bulan April ni ke seluruh Malaysia!

Tiada penipuan dan tiada yang tidak benar melainkan benar-benar belaka!

"Kalau Bisa Aku Ceritain, Pasti Kalian Tidak Akan Percaya..!" 

Soo, malaslah aku nak bercerita melainkan kalian sendiri yang bacaa,sebab pada mulanya memang aku pon tidak percaayaa!!

Nak tahu benda apa klik gambar kat atas atau LINK INI.

Dah baca tolong sebarkan!




Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Thursday, April 7, 2011

Telur Ayam Tiruan Di Pulau Pinang !

Ini adalah satu contoh proses pembuatan telur ayam tiruan di China, nampak seperti telur ayam yang asli, sukar untuk dibezakan.

telur ayam tiruan
Telur ayam tiruan tidak harus dipandang remeh, kerana kes sebegini melihatkan faktor kesihatan dan mengancam nyawa, kini kes telur ayam tiruan telah tiba di Malaysia, kita sebagai pengguna harus bijak memilih.



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Tuesday, April 5, 2011

Mengapa Utara Tak Ditawan Portugis (Fakta sejarah)


Tolong sebarkan perkara ini (Sejarah Penjajahan Tanah Melayu) kepada kawan kawan kita supaya kita semua dapat kesedaran di sebalik sejarah yang sengaja tak didedah disebabkan agenda tertentu.. Semoga dari pendedahan ini kita mengambil iktibar betapa Ketuanan Melayu disanggah selama ini..... 

1508: Alfonso de al buqurque menyampaikan hasratnya kepada Raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke Asia Tenggara ( Melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 biji kapal, 15300 ( anggaran) bala tentera 

1509: Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk megetahui keadaan kekuatan pertahanan disana.

Oct 1511: Alfonso berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu,Hang Jebat dan Hang Kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak Alfonso, untuk menawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bersaudara..akhirnya dapat juga menawan Melaka setelah hampir kecewa dan putus asa... 

1512: Setahun 12 bulan kemudian Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah dan P.Pinang, yang ketika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula rantau ini,... 

Feb 1512:Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan... 

Seminggu selepas 

FEB 1512, Perisik balik ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan Alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah 

Perisik 1.2.3: selamat pagi tuan (sambil bertabik) 
Alfonso: selamat pagi 
Perisik 1: Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawa Perlis, Kedah dan Pulau Pinang 
Alfonso: Kenapa kuat sangat kah mereka itu..?( dengan nada marah dan bongkak) 
Perisik 2: Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu pun kita kehilangan hampir 15k bala tentera, inikan pula kita nak menawan Perlis, Kedah dan P.Pinangyang mempunyai beribu ribu hang.. 
Perisik 3: Betoi tu tuan...antaranya 

hang sihat, hang buat apa, hang apa khabar, hang lagu mana,hang pi mana, 
hang nak pi mana, hang singgah dulu bapak hang,mak hang, adik hang, tok hang 
macam macam lagi hang ada kat sana..... 

Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak pi serang disebabkan 
pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka amat 
ngeri......ini kan pula nak berhadapan beribu ribu hang kat situ. 

scroll sampai bawah..... 

lagi.... 





lagi... 





lagi... 






lagi... 




Hang tunggu apa lagi...hang nak mampuih ka....hang pi buat kerja nu!!!


                                                               



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Friday, April 1, 2011

Fatwa dan hukum menyambut April Fool


Presiden Persatuan Ulama Dunia, Dr Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi menyebut:

Menipu adalah satu sifat yang buruk. Ia tidak layak diamalkan oleh manusia yang berakhlak dan beriman. Bahkan ia adalah satu petanda kemunafikan. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda : Orang munafik mempunyai tiga ciri : Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]

Rasulullah SAW memberikan amaran ke atas perbuatan menipu dengan tujuan menghiburkan manusia. Baginda SAW bersabda: “Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Rasulullah SAW juga bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar-benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani]. Sebahagian hadis Nabi SAW turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah SAW bersabda: “Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]

Oleh kerana itu, menipu adalah dilarang dalam apa bentuk pun. Sambutan April Fool adalah dilarang kerana 4 sebab :

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.

2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.

3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.

4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.

Sheikh Atiyyah Saqr pula menyatakan :

Adalah menjadi kesepakatan kesemua agama dan akal yang waras bahawa kejujuran itu satu kebaikan, dan penipuan adalah lawannya. Untuk menyatakan kebenaran, kata-katamu hendaklah menerangkan realiti, sedangkan untuk menyatakan penipuan adalah dengan menyampaikan apa yang bercanggah dengan apa yang kamu katakan mahupun lakukan. Seburuk-buruk pendustaan adalah sumpah yang palsu, bahkan itu adalah satu bentuk kemunafikan.

Penipuan adalah dilarang kecuali ia dilakukan dalam keadaan darurat. Di dalam kes tersebut, kaedah “darurat menjadikan yang haram harus” digunakan. Darurat hanya boleh diambil apabila tiada pilihan lain. Salah satu bentuk penipuan yang dibenarkan ialah apa yang kita panggil sebagai helah, iaitu menggunakan perkataan yang membawa lebih daripada satu maksud. Umat Islam mungkin boleh mengambil pemahaman yang positif daripada penafsiran perkataan (yang mempunyai dua makna) tersebut.

Diriwayatkan bahawa penipuan dibenarkan untuk memberikan manfaat, bukan untuk melakukan kerosakan. Rasulullah SAW bersabda: “Seseorang yang mendamaikan di antara dua insan dan berkata perkara yang baik, walaupun ia tidak benar, bukanlah seorang penipu.” [HR al-Bukhari dan Muslim].

Ummu Kalsum binti ‘Uqbah turut berkata, di dalam tambahan lafaz ke atas hadis itu, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membenarkan menipu kecuali di dalam tiga situasi iaitu ketika perang, untuk mendamaikan di antara dua pihak yang bertelagah, dan perbualan biasa antara suami isteri.” Apa yang dimaksudkan dengan perbualan biasa antara suami isteri ialah untuk meredakan kesusahan di dalam kehidupan.

Sheikh Shalih Fauzan menyatakan :

Penipuan adalah tidak dibenarkan langsung, pada bila-bila masa sahaja. Bahkan adalah tidak dibenarkan untuk meniru orang kafir dan menjadi seperti mereka, sama ada pada hari April Fool, mahupun pada hari-hari yang lain. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia sebahagian daripada mereka.”

Berdasarkan fatwa-fatwa di atas, kita mendapati bahawa budaya April Fool jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang menuntut umat Islam sentiasa bersifat jujur [Solihinzubir].



Do Click The Nuffnang ^.^ Thank You

Link Exchange


|KeRpLuNk!| Corporation © 2008. Sponsored by: Petr Ikhwan | A7X | Petr Ikhwan. Thanks to blogger templates